Om Veganja

Jeg hedder Anja, er 25 år og bor i Købehavn. Veganja er en blog om plantebaseret kost.

Jeg ønsker at skabe opmærksomhed om det plantebaseret køkken og bidrage til en ny madforståelse. Jeg deler primært madopskrifter og madvideoer her på siden, men fortæller også rigtig gerne om mine erfaringer og kostsammensætning. Bloggen er nystartet, men vil med tiden fungere som en platform, hvor du kan finde guides til indkøb, spisesteder og veganske produkter.

En fortælling fra mit liv

Jeg er opvokset i en vegetarisk familie – så man kan vel godt sige, jeg har fået den vegetariske livsstil ind med modermælken. Det har altid faldet mig naturligt ind ikke at spise kød eller tiltænke kød som det primære i kosten. Dermed ikke sagt, at jeg aldrig har spist kød. Som barn elskede jeg at besøge min mormor og morfar i Horsens – det betød nemlig mormors hjemmelavede frikadeller med persillesovs og kartofler! Mine forældre fandt det sjovt, at jeg et par gange om året fik en kæmpe lyst til kød. De afholdte mig ikke fra det, men købte øko-kød, hvis jeg viste interesse for det. I takt med, at jeg er blevet ældre og mere bevidst om kødproduktionen og konsekvenser deraf (dyrevelfærd, klima og sundhed), mistede jeg fuldstændig lysten til at spise kød.

I retrospektiv kan jeg godt se, hvorfor beslutningen om at sige helt nej tak til kød, var lettere turbulent for mig. Jeg har aldrig spist meget kød eller købt kød til mig selv. Det var altid i sociale sammenhænge, jeg spiste det. Der er nemlig mange kulturelle og sociale aspekter forbundet med det at spise kød (og mad generelt). Personligt ville jeg ikke være besværlig at invitere til middag og ønskede egentlig heller ikke at gå rundt med et ”label”, fordi jeg lige pludselig følte, at jeg skulle forholde mig til et valg, jeg altid har fundet naturligt. Jeg foretrak derfor at holde det diskret og så i ny og næ spise kød. Den holdning har jeg ikke længere. Jeg synes først og fremmest det er vigtigt at stå ved sine holdninger og værdier og speak up! Men også at oplyse folk om fordele ved andre kostsammensætninger. Jeg vil gerne være med til at skabe en ny madforståelse, derfor denne blog – og så må man jo tage det syre med det søde.